24-26 mei 2013
Friesentreffen op Helgoland


Dit jaar werd het “Friesentreffen” weer op Helgoland gehouden. Bij het “Friesentreffen” ontmoeten Friezen uit alle Frieslanden elkaar om hun Friese roots weer te verstevigen. De organiserende “Friesland” dit keer Noord-Friesland in Duitsland, stelt een cultureel programma op en aan ons “Fryslân” is gevraagd om voor muziek en dans te zorgen.
De “Fryske Rie” heeft hiervoor Nanne & Ankie en de Boalserter Skotsploech uitgenodigd. De reis naar Helgoland kun je bestempelen als een avontuurlijke reis. Eerst met de bus naar Bremerhaven waar we de boot naar het eiland namen. Maar om op Helgoland te kunnen komen moet je op zee overstappen van de grote boot in een sloep. En aangezien beide afzonderlijk van elkaar bewegen leek het overstappen meer overgooien van de grote boot naar de sloep.
De vrijdag is besteed met het inkwartieren in het Gästhaus en het verkennen van het eiland. Omdat het maar klein is kun je lopend het hele eiland rond.
Op de zaterdagmiddag was er een buitenoptreden gepland maar het weer gooide roet in het eten en werd het optreden verplaatst naar de Nordseehalle.
De avond begon met een diner in Hotel Helgolandia waarna iedereen weer naar de Nordseehalle vertrok voor het avondprogramma. Nu waren ook de mensen van de workshops daar en iedereen gaf een presentatie.
Op zondag morgen was er een kerkdienst. Na de dienst ging iedereen in optocht naar het plein voor het stadhuis. Hier hebben we nog een polonaise gelopen met iedereen die aanwezig was. Op een gegeven moment deden er 112 personen mee. Het duurde 20 minuten voordat we klaar waren.
Met het gebeuren op het plein was ook het weekend afgesloten en zijn we ons klaar gaan maken voor de terugreis.
Om 4 uur inschepen in de sloepen en bij de grote boot weer overspringen. Gelukkig is niemand in het water gevallen en zijn we allemaal weer veilig thuis gekomen.